OpenSCAD – Disseny i creació 3D

Què és i per a què serveix OpenSCAD?

OpenSCAD és una eina de modelatge 3D de codi obert que es diferencia dels programes de modelatge tradicionals al basar-se en un enfocament de programació paramètrica. A diferència dels entorns de modelatge gràfic, que utilitzen interfícies d’usuari interactives, OpenSCAD permet als usuaris crear objectes 3D mitjançant codi de programació.

A nivell de disseny 3D, OpenSCAD és especialment útil per a la creació d’objectes funcionals o components mecànics. Els usuaris poden ajustar els paràmetres dels seus models directament a través del codi font, facilitant la personalització i adaptació a les necessitats específiques del projecte.

Pel que fa a la programació paramètrica, OpenSCAD ofereix un enfocament molt versàtil. Els usuaris poden utilitzar variables, bucles i altres construccions de programació per generar formes dinàmiques. Això facilita la creació de famílies d’objectes amb dimensions variables sense la necessitat de reescriure el codi constantment.

En resum, OpenSCAD ofereix una via única per al disseny i la creació 3D, allunyant-se dels paradigmes convencionals. És una eina valuosa per a aquells que prefereixen un enfocament basat en codi i per als projectes que requereixen una programació paramètrica precisa.

OpenSCAD download

Per descarregar el programa OpenSCAD tens dues opcions, la primera és anar a la secció de descàrregues de la web oficial i la segona és cercar, baixar i instal.lar el programa des del catàleg d’aplicacions del Pla d’educació digital de Catalunya.

OpenSCAD tutorial

A la xarxa hi ha excel.lents tutorials per aprendre, pas a pas, a utilitzar OpenSCAD.

   Tutorials a Youtube

   Tutorials a GitHub

OpenSCAD Manual

OpenSCAD vistes dibuix tècnic

OpenSCAD exemples

Torre rosa de Montessori amb l’eix Z com a referència

La torre rosa és un conjunt de 10 cubs de 10mm d’aresta fins a 100mm. El conjunt permet fer diverses activitats i construccions. A aquesta proposta, fem una recreació de la torre agafant com a eix de referència l’eix z.